Начин на приготвяне
Този сироп е подходящ най-вече за малките, защото е много вкусен и ароматен. Децата не се мръщят от него и го приемат с удоволствие.
Съставките му са натурални, а действието - успокояващо кашличния рефлекс. Приемът на сиропа спокойно може да се комбинира с алтернативното лечение. За предпочитане е всички отвари, сокове и сиропи да се приготвят с стъклен или емайлиран съд.
Нарязваме локума на малки кубчета. Поставяме го в кипящата вода, заедно с лукчетата и дюлевите изрезки със семената.
Орехите счукваме, но без да се натрошават. Прибавяме ги към останалите съставки.
Течността ври 15 минути, след което намаляваме котлона и оставяме да къкри, докато течността остане наполовина.
Лукумът и лукчетата са се разтопили, а сиропът е поел аромата от дюлята и индришето.
Прецеждаме го и го оставяме да се охлади.
Приема се 4 пъти по 120 мл без значение преди или след хранене.
Приемът на сиропа може да продължи до две седмици.
Противопоказен е само при деца със захарен диабет.
Съвет: Спомням си добре, че освен лечението ни със сиропи, отвари и разтривки, баба слагаше въглени от печката върху метална лопата. Приготвяше растлано снопче вълна или вълнено парче 30/30 см. Поставяше върху въглените бял тамян. Парчето се опушваше от двете страни и още топло се поставяше върху гърдите на детето. А щом отваряхме очите, ни пъхваше по лъжица смлени орехи с домашен манов мед.
Бяхме здрави, защото домашната кухня бе с чисти и натурални продукти. Настинките минаваха бързо, не познавахме вкуса на антибиотиците.
Ароматният сироп за кашлица от моето детство е готов.
Коментари