Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака от месо с пържен хляб

Мусака от месо с пържен хляб

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575503335241
Мусака от месо с пържен хляб
Снимка: Диана Андрова
1 / 2
30/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Толкова ни хареса, че вече само такава мусака ще правим и ядем"

Необходими Продукти

  • смляно месо - 500 г по избор
  • пушени гърди - 100 г
  • бял хляб - 8 филии сух (без кората)
  • растително масло - 1/2 ч.ч.
  • домати - 5 - 6 средно големи
  • лук - 2 глави
  • горчица - по желание
  • сол
  • черен пипер - 1 щипка
  • магданоз - 1/2 китка
  • галета - 2 - 3 с.л.
  • бульон - 1 ч.ч.
  • галета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хлебните филии се изпържват от двете страни до златисто оцветяване в част от растителното масло. Оставят се настрана, за да се отцедят от мазнината.

В останалата мазнина се запържват ситно нарязаните лук и домати, прибавя се смляното месо + ситно нарязаните пушени гърди, сол, черният пипер, половината магданоз и се задушават 5-6 минути.

Сместа се залива с бульона (или гореща вода) и се вари на тих огън 1/2 час.

През време на варенето се прибавят на няколко пъти по 2-3 супени лъжици бульон (или гореща вода).

В намазнена с мазнина тавичка, поръсена с галета, се нареждат половината от изпържените филии хляб.

Месото се изважда с решетеста лъжица в чиния, прибавят се 2 супени лъжици галета и останалият магданоз, размесва се добре и се разстила върху подредените хлебни филии.

Покрива се с останалите пържени филии и се залива със сос или заливка по ваш избор (аз ползвам традициционната заливка за мусака - 2 яйца, 300 г кисело мляко, 2 супени лъжици брашно).

Мусаката се пече 15 минути в силно загрята фурна (250 градуса).

Мусаката от месо с пържен хляб е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: