Начин на приготвяне
Хлебните филии се изпържват от двете страни до златисто оцветяване в част от растителното масло. Оставят се настрана, за да се отцедят от мазнината.
В останалата мазнина се запържват ситно нарязаните лук и домати, прибавя се смляното месо + ситно нарязаните пушени гърди, сол, черният пипер, половината магданоз и се задушават 5-6 минути.
Сместа се залива с бульона (или гореща вода) и се вари на тих огън 1/2 час.
През време на варенето се прибавят на няколко пъти по 2-3 супени лъжици бульон (или гореща вода).
В намазнена с мазнина тавичка, поръсена с галета, се нареждат половината от изпържените филии хляб.
Месото се изважда с решетеста лъжица в чиния, прибавят се 2 супени лъжици галета и останалият магданоз, размесва се добре и се разстила върху подредените хлебни филии.
Покрива се с останалите пържени филии и се залива със сос или заливка по ваш избор (аз ползвам традициционната заливка за мусака - 2 яйца, 300 г кисело мляко, 2 супени лъжици брашно).
Мусаката се пече 15 минути в силно загрята фурна (250 градуса).
Мусаката от месо с пържен хляб е готова.