Начин на приготвяне
Запържете нарязания ситно лук в сгорещено олио. Добавете измития ориз, разбъркайте няколко пъти и залейте с гореща вода, овкусете със сол, черен и червен пипер и сложете капака. Варете така ориза, докато набъбне.
След като свареният ориз изстине, разбъркайте го с яйцата и нарязания магданоз.
Обелете картофите, нарежете ги на кръгове и ги изпържете в сгорещена мазнина или масло. В тавичка редете ред ориз, ред картофи, залейте с размитото в малко вода доматено пюре и подредете няколко парченца масло. Сложете мусаката да се пече до готовност.
Сварете още няколко картофа, направете ги на пюре, леко охладете и разбъркайте с 1-2 яйца. Овкусете със сол и пипер и разстелете върху муската. Залейте с разбитото кисело мляко с яйца и върнете да се запече отново.