Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка за Трифоновден

Питка за Трифоновден

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Питка за Трифоновден
Снимка: Таня Левенова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Питка за един от най-почитаните празници - пухкава и ароматна"

Необходими Продукти

  • брашно - около 900 г
  • яйца - 1 бр.
  • суха мая - 11 г
  • прясно мляко - 200мл
  • вода - 100 мл
  • кисело мляко - 5 с.л
  • морска сол - 1 ч.л. фина
  • захар - 1 с.л. равна
  • олио - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите се омесва гладко и еластично тесто. Маята се смесва с брашното, не се активира предварително. Накрая на месенето тестото се удря 100 пъти на плота. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса хубаво.

След това от него се отделя едно топче за средата и за украсата. Другото тесто делите на две. Всяка част делите на четири. Разточвате четирите топки една по една и ги редите една върху друга, намазани с олио помежду си.

Купчината разтягате с ръце и точилка до изтъняване на 1 см. Нарязвате кръга на 8 части. На всеки получен триъгълник правите два разреза, както е на снимката. Навивате като кифличка откъм дългата страна.

Редите така направените кифлички покрай тавата. Поставяте и топката в средата. След това от другата част, нарязана на четири парчета, разточвате пак на кори, които редите по същия начин. Разточвате пак купчината на около см.

На всеки триъгълник правите разрез по средата и върха подмушвате отвътре навън. Редите между кифличките в тавата. Правите малки топчета и редите между листата на втория ред. В средата правите трапчинка на топката и там правите топчета, които да приличат на грозд.

Така оформената питка покривате с кърпа и я оставяте на топло за 30 мин. След това я намазвате с жълтък, малко олио и вода. Печете в студена фурна, която включвате на 180 градуса за около 40 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: