Пухчета със смокини

Пухчета със смокини
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 5
03/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"Меки като пук и вкусни като нещо, приготвено в Рая"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонова кора
  • яйца - 3 бр. без 1 жълтък
  • мая - 25 г
  • брашно - 700 г
  • сладко от смокини - 1 малко бурканче
  • за намазване
  • вода - 50 мл
  • сироп - от сладкото
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в топлото прясно мляко с една лъжичка захар и две лъжици брашно. Разбърква се и оставяме да бухне. Сипва се брашното в тава и оформяме кладенче в средата.

Добавят се леко разбитите яйца, като се отделя един жълтък за намазване отгоре. Добавят се останалите продукти и замесваме меко тесто, леко лепнещо.

Покрива се с фолио и оставяме за 40 минути да втаса. Разделя се на две части и всяка се разточва на правоъгълник. Нарязват се на квадрати от 7-8 см.

В долната страна се поставя половин отцедена смокиня от сока и се навиват на рулца, като краищата все пак се притискат да не изтича. Нареждат се рулцата в намазана с мазнина тава едно до друго и оставяме за още 20 минути да втаса.

Отгоре се намазват с разбит жълтък с 2 с. л. олио и печем в загрята фурна на 180 градуса до златисто.

Изваждат се и намазваме с четка със смес от вода и сиропа от сладкото, количеството е според вкуса ви. Поръсват се със пудра захар и хапваме с кеф. Чудесни за закуска през почивните дни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: