Начин на приготвяне
Оризът се залива за час - час и половина с гореща вода, след което се измива няколко пъти със студена вода.
В горещото олио се запържва нарязаният на ситно лук и чесън. Когато се позапържи малко се прибавят слънчогледовите семки и леко се запържват, след което се прибавя оризът, посолява се със солта и черния пипер, запържва се при непрекъснато разбъркване до прозрачност.
Налива му се вода и се оставя да къкри на слаб огън, но се разбърква от време на време, за да не загори. 10-тина минути преди да се свали от котлона се прибавя ситно нарязаната обелена ябълка и царевицата.
Оризът се задушава до готовност. Понеже не обичаме дрънкащия ориз, го правя по-разварен. Но всеки може да си го приготви така, както харесва.
В случая рулцата са добавката към ориза. Те са само изпържени.
Преди консумация оризът се полива с лимонов сок. Става много вкусно. Опитайте!