Начин на приготвяне
За тестото брашното го пресява и смесвам с маята и солта. Правя кладенче и в него изсипвам 600 мл хладка вода и зехтина. Омесвам меко тесто. Ако има нужда, добавям още малко вода или брашно. Меся, докато престане да лепне. Слагам в купа, намазана със зехтин, да втаса на стайна температура за около 1 час или докато се удвои обемът.
Фурната загрявам предварително до 300˚ С. Пицата става най-вкусна, ако се изпече върху керамична плоча, например голям сач или плитка тава. Сачът или плитката тава се поставя в студената фурна, за да се загрее постепенно до 300 градуса.
Половината от тестото разточвам върху фолио или хартия за печене. От него с помощта на ринг оформям кръгчета (мини пици). Намазвам всяка една мини пица с доматено пюре, слагам подправките - пресования чесън и ригана и поръсвам с пармезан или кашкавал. На всяка мини пица слагам по една зелена маслина и леко ги поръсвам със малко зехтин.
Леко набрашнявам нагорещения сач и редя в него мини пиците. Пека за 5-6 мин, докато хванат хрупкава коричка и пармезанът или кашкавалът се разтопят.
За мини пиците калцоне от останалата половина тесто разточвам тънък кръг тесто. В тиган накъсвам гъбите, добавям нарязан чесън и бучка масло. Разбърквам. Овкусявам със сол и пипер и накъсана мащерка. Накрая добавям спанак, изчаквам леко да се свие и добавям доматения сос. Дръпвам от огъня.
От тестото изрязвам средно големи кръгове (имайте предвид, че ще ги свием на две и трябва да са два пъти по-големи от тези на мини пиците). Слагам пълнежа по средата на кръговете (може да накъсате и малко моцарела, ще се получи страхотно), изтеглям тестото, за да го затворя. Притискам.
С пръсти и прехвърляне правя хубав борд на пицата (важно е да е добре затворена - в противен случай при печене ще изтече част от плънката).
Изпечете пиците по същия начин както и мини пиците.