Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Морковена торта»Морковена торта с орехи и маскарпоне

Морковена торта с орехи и маскарпоне

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Морковена торта с орехи и маскарпоне1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
115 мин.
Порции
8
"Знаете ли какво получават послушните зайчета за рождения си ден? Точно така, торта от моркови с маскарпоне"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • брашно - 300 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • орехови ядки - 200 г
  • моркови - 400 г
  • олио - 240 мл
  • кафява захар - 400 г
  • яйца - 4 бр.
  • канела - 1 щипка
  • лимони - 1/2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • масло - 10 г
  • за крема
  • маскарпоне - 400 г
  • масло - 150 г
  • пудра захар - 120 г
  • лимони - 1/2 бр.
  • портокалов ликьор - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кората на половинката лимон се настъргва, сокът се изцежда. Орехите се запичат за 4-5 минути на сух тиган при непрекъснато бъркане. Свалят се от котлона, поръсват се със сол и се добавя маслото. Разбърква се до пълното му разтопяване.

Орехите се смилат или се счукват на едро. Брашното се смесва с бакпулвера, добавя се канелата и настърганата лимонова кора. Морковите се обелват и се настъргват на едро. Кафявата захар се разбива с олиото и яйцата. При непрекъснато разбиване се добавя по малко от сместа с брашното. Добавя се лимоновият сок, орехите и морковите.

Половината от тестото се излива в ринг за торта, постлан с хартия за печене. Пече се 30 минути на 180 градуса. Блатът се охлажда и се изважда. По същия начин се пече още един блат. Всеки блат се разрязва на две, така че да се получат четири блата.

Приготвя се крем, като маслото се оставя да омекне на стайна температура и се разбива до бяло с пудрата захар. Добавя се портокаловият ликьор. Кората от половинката лимон се настъргва и се добавя към сместа.

Маскарпонето се разбива и по малко се добавя към масления крем. С него се мажат обилно блатовете, като се слагат един върху друг. Отгоре морковената торта се намазва с крем и се оставя за 6 часа в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Daniela Guneva
Daniela Guneva
Много хубава рецепта. Благодаря. Стана чудна торта, въпреки че аз сложих 1 ч.ч. захар и масло около 100гр. В крема. Много добра рецепта.
26.04.2023 10:46
Кристин
Кристин
Тортата е страхотна, приготвя се лесно и бързо. Тортата е сочна, добавих от себе си само настъргана портокалова кора в крема, което усилва свежестта й. Много благодаря за рецептата.
30.09.2021 11:55
3