Начин на приготвяне
Кората на половинката лимон се настъргва, сокът се изцежда. Орехите се запичат за 4-5 минути на сух тиган при непрекъснато бъркане. Свалят се от котлона, поръсват се със сол и се добавя маслото. Разбърква се до пълното му разтопяване.
Орехите се смилат или се счукват на едро. Брашното се смесва с бакпулвера, добавя се канелата и настърганата лимонова кора. Морковите се обелват и се настъргват на едро. Кафявата захар се разбива с олиото и яйцата. При непрекъснато разбиване се добавя по малко от сместа с брашното. Добавя се лимоновият сок, орехите и морковите.
Половината от тестото се излива в ринг за торта, постлан с хартия за печене. Пече се 30 минути на 180 градуса. Блатът се охлажда и се изважда. По същия начин се пече още един блат. Всеки блат се разрязва на две, така че да се получат четири блата.
Приготвя се крем, като маслото се оставя да омекне на стайна температура и се разбива до бяло с пудрата захар. Добавя се портокаловият ликьор. Кората от половинката лимон се настъргва и се добавя към сместа.
Маскарпонето се разбива и по малко се добавя към масления крем. С него се мажат обилно блатовете, като се слагат един върху друг. Отгоре морковената торта се намазва с крем и се оставя за 6 часа в хладилника.
Коментари