Начин на приготвяне
Сгряваме водата за блата (на електрическа кана или на котлон) и гореща - наливаме в дълбока купа.
В нея разтваряме содата с ябълковия оцет. Ръчно разбърквайки с телена сладкарска бъркалка, добавяме едни след други - кафявата кристална захар, ванилията, шарлана (нерафинирано слънчогледово масло), брашното от рожков, канелата и овесените ядки. Постепенно сипваме пълнозърнесто и типово брашно и щом сместа ги усвои равномерно - оставяме да престои за малко, докато подготвяме морковите, които прибавяме в купата към течното тесто, след като ги обелим и настържем на ренде.
Разстиламе половината смес във формичка за торта с подвижен ринг - с размер- 17 см диаметър, предварително намазана с шарлан. Печем на 180 градуса за около 30 минути.
Докато първият блат се пече във фурната, започваме да подготвяме крема, като обелваме и настъргваме морковите и ябълката на обикновено едро ренде, а пресния корен джинджифил - на много ситно (като за шоколад) ренденце, през което да не преминават конците, за да ги отстраним и да използваме само пюренцето му и сока. Разбъркваме ги с кафявата кристална захар и канелата - като леко ги намачкваме с ръка, за да си пуснат сока и оставяме да престоят.
Изваждаме от фурната изпечения морковен блат, отваряме ринга на формичката и го отделяме от дъното, като си помагаме с тънък нож. В случай че се е надигнал с връхче, като изстине - изрязваме внимателно излишната част, така че да се получи равен кръгъл блат.
Измиваме двете части на формичката за торта, подсушени ги съединяваме и отново намазваме с шарлан (и дъното и страничките). Разстиламе втората половина от тестената смес и изпичаме на същите градуси и минути.
През това време в малка тенджерка сваряваме морковената смес за крема само за 2-3 минутки при постоянно разбъркване, колкото да омекне ябълката и да се омекоти пикантният вкус на пресния джинджифил, а също и да се подсили приятния аромат на канелата.
След като изстине, сипваме сместа в малката кана на нутри булет (или мощен блендер) и смиламе за кратко.
Разтапяме домашния течен мед от глухарчета с 6 с.л. вода в огнеупорен съд на котлона и оставяме да ври 1-2 минути. Вече изстинал (тъй като не е добре да блендираме горещи съставки), го добавяме в каната и смиламе отново. Наливаме още 4 с.л. вода и смиламе крема още 3 пъти по няколко секунди, като всеки път прибавяме по 1 шепичка натрошени изрезки от първия блат.
След като и вторият блат е готов (в случая не се надигна като първия, а е приятно овален и затова не го изрязваме отгоре) го отлепяме по същия начин от формичката.
Разстиламе готовия гъст крем върху първия блат и поставяме отгоре втория блат, като леко го притискаме, за да се залепи. Изравняваме крема на нашата морковена торта, така че да не стърчи отстрани.
Следва да приготвим глазурата. Смесваме в тенджерка всички съставки за нея: рожков, какао, канела, кафява кристална захар, шарлан и вода. Като заври хомогенната смес - варим 2-3 минутки, за да се сгъсти, докато разбъркваме.
След като поизстине малко, нанасяме шоколадовата глазура върху тортата, като я намазваме богато отгоре и отстрани.
Тъй като бързо се стяга, веднага украсяваме с предварително оформени топченца от останалите парченца блат, намачкани с малко от морковения крем и поръсваме със ситно натрошени орехи.
Вълшебна Веган торта с глазура и орехи - вдъхновяваща на вид, сладост и аромат!
Чудно Вкусно! .