Начин на приготвяне
Патладжаните ги обелвам тънко и нарязвам на ивици - около 1 см дебели. Слагам ги в купа и заливам със студена вода за 30 мин, за да си пуснат горчивия вкус.
Измивам и почиствам чушките от семките. Подреждам ги върху тава и ги изпичам цели във фурната на най-високото ниво, до реотана. Обръщам ги, когато се запекат от едната страна, за да се изпекат равномерно. Похлупвам ги в тенджера, за да омекнат, след което ги обелвам.
Почиствам телешкото месо и го нарязвам на фини жулиени. Слагам го в тенджера под налягане, добавям ситно нарязаните глава лук и скилидки чесън, поръсвам с червен и черен пипер и струйка зехтин, добавям нарязаните на ситно и почистени печени чушки, доматите или доматеното пюре, наливам малко водичка и готвя под налягане 30 минути.
Патладжаните, които са си пуснали горчивия вкус, ги измивам във студена вода и подсушавам (иначе при пържене ще пръска олио). В загрято олио ги изпържвам от двете страни до полуготовност (не трябва да се пържат като патладжани с доматен сос).
Изпържените патладжани, ги изтръсквам от мазнината и ги редя в купа, в която ги овкусявам с канела, кориандър и кимион. В измит и добре подсушен буркан редя ивиците патладжан по края на буркана, за да се получи в средата на буркана легълце, в което се поставя сготвеното телешко, поръсвам със магданоз телешкото и затварям буркана.
Стерилизирам бурканите 20-25 мин.