Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Телешко с патладжани в буркани

Телешко с патладжани в буркани

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575523335271
Телешко с патладжани в буркани2 / 2
07/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
150 мин.
"Колкото и буркани с тази вкусотия да сложите, няма да ви стигнат - пристрастяващо вкусни"

Необходими Продукти

  • телешки джолан - 700 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин
  • червени чушки - 5 - 6 бр.
  • домати - 2 бр или 200 г доматено пюре
  • патладжани - 3 бр. средно големи
  • магданоз - връзка
  • олио - 500 мл качествено
  • сол
  • кимион
  • кориандър
  • канела
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните ги обелвам тънко и нарязвам на ивици - около 1 см дебели. Слагам ги в купа и заливам със студена вода за 30 мин, за да си пуснат горчивия вкус.

Измивам и почиствам чушките от семките. Подреждам ги върху тава и ги изпичам цели във фурната на най-високото ниво, до реотана. Обръщам ги, когато се запекат от едната страна, за да се изпекат равномерно. Похлупвам ги в тенджера, за да омекнат, след което ги обелвам.

Почиствам телешкото месо и го нарязвам на фини жулиени. Слагам го в тенджера под налягане, добавям ситно нарязаните глава лук и скилидки чесън, поръсвам с червен и черен пипер и струйка зехтин, добавям нарязаните на ситно и почистени печени чушки, доматите или доматеното пюре, наливам малко водичка и готвя под налягане 30 минути.

Патладжаните, които са си пуснали горчивия вкус, ги измивам във студена вода и подсушавам (иначе при пържене ще пръска олио). В загрято олио ги изпържвам от двете страни до полуготовност (не трябва да се пържат като патладжани с доматен сос).

Изпържените патладжани, ги изтръсквам от мазнината и ги редя в купа, в която ги овкусявам с канела, кориандър и кимион. В измит и добре подсушен буркан редя ивиците патладжан по края на буркана, за да се получи в средата на буркана легълце, в което се поставя сготвеното телешко, поръсвам със магданоз телешкото и затварям буркана.

Стерилизирам бурканите 20-25 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: