Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Качамак»Качамак и месо на пластове

Качамак и месо на пластове

Качамак и месо на пластове1 / 2
12/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
260 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 4 бр.
  • свинска флейка - 500 г
  • качамак - 1 пакет
  • лук - 4 глави
  • масло - 100 г
  • олио - 1 ч.ч.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе качамака, като следвате упътването на опаковката.

Измийте и избършете обезкостени бутчета и флейката, като използвате суха и чиста кърпа. Нарежете флейката на квадратни парчета със страна 5 см. Поръсете бутчетата и флейката със сол, черен пипер и чубрица.

Нарежете лука във формата на ивици.

Загрейте 1/2 чаша олио в тиган с високи страни и леко запържете до златисто първо свинската флейка, после пилешките бутчета, след което ги извадете в затоплена чиния.

Загрейте остатъка от олиото в една средно голяма тенджерка и задушете ивиците лук, а когато те омекнат и станат сладки, ги сложете с остатъка от солта и черния пипер, като след това ги смесите с горещата мамалига.

Загрейте фурната до 170 градуса. Намажете един чугунен тиган с плоско дъно с масло и поставяте един слой от 1/3 мамалигата, след това сложете пилешките бутчета и малко от мазнината, която е останала в тигана.

Впоследствие сложете още 1/3 от мамалигата, след това парчетата от свинската флейка, остатъка от останалата мамалигата и покрийте с последната третинка от мамалигата.

Намажете мамалигата отгоре с остатъка от маслото, като красиво изравнителните нейната повърхност.

Покрийте и затворете херметически чугунени тиган с алуминиево фолио, след това покрийте с капак. Сложете чугунени тиган във фурната за около 2 1/2 часа.

Когато ястието е вече готово, мамалигата ще има една лека коричка на повърхността, а месото отвътре ще бъде изключително крехко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: