Начин на приготвяне
На котлона в касерола се поставят всички съставки за блатовете без брашното.
Сместа се разбърква хубаво с тел, докато се разтопи захарта, на слаб огън и без да завира.
Когато се образува гладка смес, касеролата се сваля от огъня.
Сместа се премества в купа и започва да се добавя по малко брашно, докато се получи средно меко тесто.
То се разделя се на 3 или 4 топки, които се разточват колкото формата за торта/25 см/.
Всеки блат се изпича поставен върху хартия за печене за около 5-6 мин на 180 г с вентилатор.
Блатовете се поставят върху решетка да изстинат хубаво.
През това време правите и кремът.
Отделяте около 100 мл от млякото и към него добавяте нишестето, гриса, захарта и ванилията.
Разбърквате хубаво сместа и при непрекъснато бъркане я прибавяте към врящото останало мляко.
Когато получите хубав и гъст крем, го отстранявате от котлона. Покривате готовият крем с фолио и го оставяте да изстине.
След като кремът е изстинал, разбивате го с миксер и към него добавяте мекото масло, нарязано на кубчета.
За да сглобите тортата - редите един блат, сиропирате го с хладен сироп, намазвате го с крем и така редите още два блата.
Сметаната пригответе според указанието и измажете тортата навсякъде.
Разтопете малко шоколад и направете линии отгоре и с помощта на шиш направете черти за ефект.