Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Austrian Germknodel - австрийски кнедли

Austrian Germknodel - австрийски кнедли

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Austrian Germknodel - австрийски кнедли
Снимка: marcheva14
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Автентична рецепта за прословутите австрийски кнедли - хапвайте и да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г бяло
  • сол - 1/2 ч л.
  • захар - 30 г (2 с.л.) кристална
  • мая - 1 ч.л. суха
  • масло - 30 г разтопено
  • прясно мляко - 120 мл топло
  • яйца - 1 бр.
  • лимонова кора - от 1/2 лимон, настъргана
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • за ПЪЛНЕЖа
  • сладко от сини сливи - 100 г
  • ром - 2 капачки
  • маково семе - 25 г
  • пудра захар - 2 с.л.
  • за ВАНИЛОВия СОС
  • жълтъци - 2 бр.
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • ванилия - 2 ч.л. екстракт
  • прясно мляко - 300 мл
  • сметана - 200 мл с висока масленост
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към сладко от сини сливи се добавят 2 капачки ром. Поставя се на слаб котлон, колкото да изври алкохолът. Охлажда се. Оставя се настрана.

В купа се разбърква брашното, солта, захарта и настърганата лимоновата кора. С ръка се пресова сместа, за да поеме по-добре аромата на лимоновата кора.

В купичка се слагат маята със захарта и цялото топло прясно мляко. Разбърква се и се излива при брашното, добавят се предварително разбитото яйце, ванилията, разтопеното масло и се разбърква с дървена лъжица. След това с широката шпатула се прехвърля от ляво в дясно, или обратно, за около 5 мин.

Тестото е силно лепкаво, но не се добавя повече брашно. Покрива се с фолио и се оставя да втаса на стайна температура.

Готовото втасало тесто се поставя на плот, покрит с брашно, потупва се, но не се измесва, а леко с ръце се обръща няколко пъти, 2-3 пъти, за да се напудри в брашното. Дели се на 2 равни части, а след това на 4 парчета.

От всяка четвъртинка нежно се оформя топче. С пръсти се оформя питка и се поставя по средата около 1 с.л. от сладкото със сливи. Захващат се краищата на тестото като бохча, за да се слепят.

Обръща се върху плота и нежно се търкаля в кръг в една посока, за да може да се слепи окончателно и да се оформи хубаво топче, без да се разваля формата му. Кнедлите се подреждат върху хартия за печене, покриват се с кърпа и се оставят за 30 мин.

За ваниловия сос:

В касерола се слагат жълтъците със захарта, разбъркват се с телена бъркалка. Добавят се нишестето и ванилията. Млякото се смесва със сметаната и се добавя към жълтъците.

Касеролата се поставя на умерен котлон и се готви за около 6 до 8 мин. Не бива да се сгъстява сместа, разбърква се енергично през цялото време и се наблюдава. При най-малък знак, че започва да се сгъстява, веднага се сваля от котлона.

В купа се смесва маковото семе и пудрата захар. Оставя се настрана.

В тенджера се изсипва 3 см вода. Отгоре се поставя намаслената мрежата за готвене на пара, а в нея се подреждат кнедлите. Захлупват се и се готвят на умерен котлон за около 15-17 мин.

Готовите кнедли се изваждат и се поставят в топла чиния. Отгоре са заливат обилно с ванилов сос, поръсват се обилно и с маковото семе.

Austrian Germknodel - австрийските кнедли са готови.

Източник: Home Cooking

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
510
41
30
20
10
Дай твоята оценка: