Начин на приготвяне
Към сладко от сини сливи се добавят 2 капачки ром. Поставя се на слаб котлон, колкото да изври алкохолът. Охлажда се. Оставя се настрана.
В купа се разбърква брашното, солта, захарта и настърганата лимоновата кора. С ръка се пресова сместа, за да поеме по-добре аромата на лимоновата кора.
В купичка се слагат маята със захарта и цялото топло прясно мляко. Разбърква се и се излива при брашното, добавят се предварително разбитото яйце, ванилията, разтопеното масло и се разбърква с дървена лъжица. След това с широката шпатула се прехвърля от ляво в дясно, или обратно, за около 5 мин.
Тестото е силно лепкаво, но не се добавя повече брашно. Покрива се с фолио и се оставя да втаса на стайна температура.
Готовото втасало тесто се поставя на плот, покрит с брашно, потупва се, но не се измесва, а леко с ръце се обръща няколко пъти, 2-3 пъти, за да се напудри в брашното. Дели се на 2 равни части, а след това на 4 парчета.
От всяка четвъртинка нежно се оформя топче. С пръсти се оформя питка и се поставя по средата около 1 с.л. от сладкото със сливи. Захващат се краищата на тестото като бохча, за да се слепят.
Обръща се върху плота и нежно се търкаля в кръг в една посока, за да може да се слепи окончателно и да се оформи хубаво топче, без да се разваля формата му. Кнедлите се подреждат върху хартия за печене, покриват се с кърпа и се оставят за 30 мин.
За ваниловия сос:
В касерола се слагат жълтъците със захарта, разбъркват се с телена бъркалка. Добавят се нишестето и ванилията. Млякото се смесва със сметаната и се добавя към жълтъците.
Касеролата се поставя на умерен котлон и се готви за около 6 до 8 мин. Не бива да се сгъстява сместа, разбърква се енергично през цялото време и се наблюдава. При най-малък знак, че започва да се сгъстява, веднага се сваля от котлона.
В купа се смесва маковото семе и пудрата захар. Оставя се настрана.
В тенджера се изсипва 3 см вода. Отгоре се поставя намаслената мрежата за готвене на пара, а в нея се подреждат кнедлите. Захлупват се и се готвят на умерен котлон за около 15-17 мин.
Готовите кнедли се изваждат и се поставят в топла чиния. Отгоре са заливат обилно с ванилов сос, поръсват се обилно и с маковото семе.
Austrian Germknodel - австрийските кнедли са готови.
Източник: Home Cooking