Начин на приготвяне
Измивам и изчиствам добре скумриите . След това ги подсушавам с кухненска хартия. Когато са готови, осолявам обилно отвън и отвътре.
Оставям ги на страна за 12 часа, но трябва да се поставят на наклонена повърхност и да са на студено.
Самата риба си пуска вода, затова подсушавам и отново пак осолявам. Отново поставям пак на наклонена повърхност и оставям този път за 24 часа.
Когато преминат и тези 24 часа, аз я завивам в хартия с няколко пласта и я прибирам в хладилника.
Хартията сменям след още 24 часа, защото се е намокрила, отново осолявам и прибирам в хладилника. Това е последното осоляване.
След 10 дни се консумира, но през тези дни периодично сменям хартиите.
Когато извадим от рибата, ако има сол, я остъргваме добре, режем и хапваме.
Става много хубава сурово солена риба.