Начин на приготвяне
Първо, пригответе плънката, защото е нужно тя да се охлади. Нарежете на дребно праза и лука.
Сложете олиото в дълбок тиган. След като загрее, сложете нарязаните праз и лук. Запържете почти до готовност. После добавете и каймата, запържете и нея. В края на пърженето добавете сол, черен пипер и кимион по желание. Оставете така приготвената плънка напълно да се охлади.
Сега преминете към приготвянето на тестото. Слагаме около 350 г от брашното + 1 ч.л. сол в дълбока тавичка. По средата правим кладенче. В отделен съд слагаме 250 мл вода + прясно мляко, като леко затоплите (равни количества по 125 мл), към тях прибавете маята 1/4 кубче и 1 ч.л. захар.
В кладенчето, което сме оформили в брашното. слагаме 1 яйце и сместа с маята. Замесваме тесто (добавяйте по малко от останалото брашно).
Замесеното тесто разделяме на 4 топки. Оставяме тестото да почине за около 15 мин.
Сега да преминем към оформянето на баницата. Набрашнете плота, на който ще разточвате корите. Вземете една топка и я разточете на тънка кора (2 мм) и я намажете с разтопено краве масло + малко олио (направете си смес ще е нужна за намазване на 4 кори и накрая за цялата баница).
Сложете плънка на 1/3 от кората и навийте на руло и леко го усучете.
Намажете дъното на кръгла тава с олио и започнете до навивате от средата (като вита баница). Така процедирайте и с останалите три топки. Накрая намажете баницата обилно с сместа от краве масло и олио.
Печете на 180 градуса около 40 минути до готовност. След като изпечете баницата, намажете я с вода с помощта на четка. Завийте с кърпа за да омекне.
Става чудесна!
Добър апетит!