Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусаката на Мама Диди

Мусаката на Мама Диди

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575563331
Мусаката на Мама Диди3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Който не е чувал за мусаката на Мама Диди досега, веднага да поправи този пропуск"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г
  • картофи - 1 кг
  • лук - 2 глави
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • домати - 2 - 3 бр.
  • прясно мляко - 400 г
  • топено сирене - 200 г
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 3 с.л.
  • олио - 1 к.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз - 1/2 връзка
  • пилешки бульон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Може да ползвате кайма, каквато имате под ръка, но най-вкусна става с 50 процента телешка и 50 процента свинска.

Един различен и много вкусен прочит на класическата мусака.

Измивам, обелвам и нарязвам на дребни кубчета картофите и ги слагам в намазнена тавичка.

В дълбок тиган или тенджера запържвам ситно нарязания лук и чесън, докато поомекнат. Прибавям каймата и щипка сол и я запържвам добре.

След като каймата се е позапържила, добавям ситно нарязаните домати (може и доматено пюре) и рендосаните на ситно моркови. Продължавам готвенето, докато водата на доматите поизври, след което добавям чубриката, червения пипер, ситно нарязания магданоз и черния пипер.

Отвеждам от котлона и изсипвам сместа при картофите. Добавям една чаша пилешки бульон и пека в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато бульона поизври и картофите станат златисти.

Следва приготвянето на заливката, която става много бързо и лесно. Аз приготвям заливката, като разбъркам прясното мляко със яйцата и топеното сирене. След като разбъркам до гладка смес, прибавям и брашното.

Заливам мусаката и пека до порозовяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: