Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Пелмени»Тачки (Банатско-Католишка рецепта)

Тачки (Банатско-Католишка рецепта)

Тачки (Банатско-Католишка рецепта)
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 17
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
2
"Ще направим тачки по тази рецепта и смятаме да си го изядем сами, но на вас без колебание ще дадем рецептата"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр. + 1/2 черупка яйце с вода (или около 20 мл)
  • брашно - около 150 г
  • За плънката
  • краве сирене
  • За соса
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • вода
  • сол - 1 щипка
  • хляб - 1 филия стар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбърквате яйцето с водата и добавете брашното /тук е малко спорен въпросът - трябва да е 300 г по рецепта, но това е невъзможно за едно яйце, та при мен отиде ~120-150 г брашно)/. Тестото трябва да е меко и нелепящо.

Завийте го в стреч фолио и оставете за 20-30 мин да си почине.

Готовото тесто разделете на две, за да ви е по-лесно да точите (ако сте опитен и знаете, ще може да се справите с една топка и няма нужда да разделяте тестото). Разточете тънък лист.

Сложете натрошено сирене в права линия. Загънете и притеснете краищата, за да се залепи. Изрежете с къдрав нож там, където сте притиснали. С пръста направете вдлъбнатини по цялата ивица и маркирайте всяка тачка. Изрежете със същия нож по притиснатите места.

Така процедирайте до свършване на листа тесто. Наредете ги върху набрашнена повърхност и ги оставете, докато направите соса.

В тенджера загрейте малко олио и запържете пипера. Добавете брашното и изчакайте няколко минути (внимавайте да не загори пиперът). Разредете с вода и посолете. Сосът трябва да е като за фрикасе. Пуснете тачките една по една, като внимавате да не се слепят, и изчакайте да се сварят (някой хора по време на варене слагат връзка копър за аромат).

Натрошете филията хляб на много фини трохи и ги изпържете хубаво в 1 с.л. олио.

В чиния сложете тачките, поръсете с трохите хляб, а отгоре копър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: