Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Халва»Грис халва със стафиди в кексова форма

Грис халва със стафиди в кексова форма

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7182
Грис халва със стафиди в кексова форма
Снимка: Gergana Tsvetanova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Ако се чудите какъв десерт да приготвите, заложете на класиката - Грис халва със стафиди"

Необходими Продукти

  • грис - 2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • стафиди - 1 шепа
  • лимон - кората на 1 и сока на 1/2 лимон
  • масло - 2 с.л.
  • какао - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От водата и захарта се вари сироп, когато кипне, се добавя сокът на половин лимон.

Олиото се сипва в дълбок съд и се слага на котлона. Когато се загрее, се сипва грисът и се пържи, като периодично се разбърква. Сипва се захарният сироп и се бърка енергично.

Оставя се около пет минути, като постоянно се разбърква. Отстранява се от котлона, добавят се стафидите и настърганата лимонова кора. Отделя се 1/3 от сместа и в нея се слага какаото.

В тавичка или форма се сипва светлата грис халва, заглажда се и върху нея се сипва халвата с какаото.

Халвата се оставя да престои поне час в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: