Сушено телешко месо (Лесна рецепта)

19/02/2018
Наталия Петрова
отНаталия ПетроваГотвач3536692572
"Как да приготвите перфектното сушено телешко месо в няколко лесни стъпки "
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 768
  • Преглеждания за месеца1103
  • Преглеждания за седмицата326
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • телешко месо - 1 кг (крехко, без кост)
  • вода - 3 л
  • сол - 3 с.л.
  • червен пипер - 80 - 100 г ( сладък)
  • черен пипер - 10 г
  • чубрица - 50 г (ронена)
  • балканска ръсеница - 100 г (готова подправка на Пикантина)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера се преварява водата и щом вече е завряла, към нея се добавя солта и се маха от огъня, оставя се да изстине напълно. Най-добре е да се опита водата на вкус (заради различните марки сол), като водата на вкус трябва да е леко пресолена.

Месото се нарязва на ивици с дебелина около 2 см. След като водата е изстинала, напълно слагаме в нея парчетата месо, похлупваме тенджерата с капак и оставяме месото да престой във водата 24 часа. Добре е поне един път да се разбърка месото, докато е във водата, за да се овкуси равномерно.

След като са минали 24 часа, изваждаме месото от водата и го оставяме да се отцеди в гевгир за около 1 час. Отцедените парчета/ивици месо връзваме с конец или връв, като в единия край (най-тънкия) на всяко парче по отделно правим лека дупчица с нож и връзваме.

В купа смесваме всички подправки, след това в тава или гола чиния слагаме едно по едно парчетата месо, поръсваме го с подправките от всички страни и леко втриваме подправките в месото.

По същия начин правим всички парчета/ивици месо, след това са готови да се сложат на простор/въже или друго подходящо място, за да се изсушат.

Добре е месото да се суши на тъмно и проветриво място. Сушенето отнема от 7 до 15 дни в зависимост от температурата в помещението, в което се суши.

Забележка: Месцето от снимката е от домашно телешко месо; сушено е на северна тераса при температура около и под 0° за 6 дни.
По същата рецепта може да се приготви и свинско месо.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар