Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Колбаси»Пастърма»Сушено телешко месо (Лесна рецепта)

Сушено телешко месо (Лесна рецепта)

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9812k2
Сушено телешко месо (Лесна рецепта)
Снимка: Наталия Петрова
2 / 6
06/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
5
"Как да приготвите перфектното сушено телешко месо в няколко лесни стъпки"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 1 кг (крехко, без кост)
  • вода - 3 л
  • сол - 3 с.л.
  • червен пипер - 80 - 100 г ( сладък)
  • черен пипер - 10 г
  • чубрица - 50 г (ронена)
  • балканска ръсеница - 100 г (готова подправка на Пикантина)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера се преварява водата и щом вече е завряла, към нея се добавя солта и се маха от огъня, оставя се да изстине напълно. Най-добре е да се опита водата на вкус (заради различните марки сол), като водата на вкус трябва да е леко пресолена.

Телешкото се нарязва на ивици с дебелина около 2 см. След като водата е изстинала, напълно слагаме в нея парчетата месо, похлупваме тенджерата с капак и оставяме месото да престой във водата 24 часа. Добре е поне един път да се разбърка месото, докато е във водата, за да се овкуси равномерно.

След като са минали 24 часа, изваждаме месото от водата и го оставяме да се отцеди в гевгир за около 1 час. Отцедените парчета/ивици месо връзваме с конец или връв, като в единия край (най-тънкия) на всяко парче по отделно правим лека дупчица с нож и връзваме.

В купа смесваме всички подправки, след това в тава или гола чиния слагаме едно по едно парчетата месо, поръсваме го с подправките от всички страни и леко втриваме подправките в месото.

По същия начин правим всички парчета/ивици месо, след това са готови да се сложат на простор/въже или друго подходящо място, за да се изсушат.

Добре е пастърмата да се суши на тъмно и проветриво място. Сушенето отнема от 7 до 15 дни в зависимост от температурата в помещението, в което се суши.

Забележка: Месцето от снимката е от домашно телешко месо; сушено е на северна тераса при температура около и под 0° за 6 дни.

По същата рецепта може да се приготви и свинско месо.

Сушеното телешко месо (Лесна рецепта) е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: