Начин на приготвяне
Измивам, обелвам и нарязвам картофите на малки кубчета, които ги задушавам за около 5-6 минути в малко зехтин, докато придобият лек златист цвят.
Разбърквам периодично, за да не загорят. Добавям зеления лук, който предварително нарязвам на малки колелца.
Задушавам ги заедно около 5 минути (под капак, за да запазим зеления цвят на лука) на слаб огън. Прибавям прясното мляко, кърито, черния пипер и солта.
Оставям за около 10 минути на слаб огън. След като сместа се сгъсти, отвеждаме съда от котлона и добавяме натрошеното сирене. Разбъркваме хубаво и преместваме картофената смес в намазана с олио тава.
Яйцата се разбиват с вилица в голяма купа и ги изсипваме в тавата. Разбъркваме всичко добре и печем в предварително загрята фурна за около 30 минути.
Малко преди тортията да се сготви напълно, поръсваме обилно с настърган кашкавал (аз поръсвам и с шарена сол) и печем, докато се зачерви. Ястието се сервира топло.
Испанската тортиля с картофи и лук на фурна е готова.