Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Кипърски хляб

Кипърски хляб

Кипърски хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"С аромат и вкус, които ще ви пренесат на Средиземноморието"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • суха мая - 10 г
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • маслини - 1/2 ч.ч. (без костилки)
  • мента - 1 ч.л. суха
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разреждаме маята в 1/2 ч.ч. вода, добавяме 1/2 ч.ч. пресято брашно. Покриваме и оставяме за 30 минути. Лука почистваме и наситняваме.

Добавяме в сместа останалото пресято брашно, лука, ментата, зехтина, солта и 1 ч.ч. вода. Замесваме гладко еластично тесто.

Добавяме в него маслините, бързо разбъркваме, покриваме с кърпа и оставяме за 2 часа.

Правим от тестото един голям кравай или 2-3 средни. Поставяме ги в намаслена тава и оставяме да втасат още веднъж.

След това ги слагаме в предварително загрята фурна на 180 градуса и печем.

Готовия хляб покриваме с кърпа и напръскваме с вода. Поднасяме го топъл.

Кипърският хляб е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: