Начин на приготвяне
За бисквитения блат начупваме в малък съд бисквитките, добавяме студеното масло, натрошените орехи и няколко капки течна сметана. Добавяме и малко ромова есенция за аромат. Започваме да замесваме с ръце бисквитения блат и с лъжица разпределяме в чашите, притискаме добре към дъното и оставяме в хладилника да се стегне.
Пристъпваме към приготвяне на шоколадовия мус. Кипваме течната сметана и към нея добавяме начупения шоколад (черен и млечен). Оставяме настрани да се охлади. Разбиваме 1 жълтък на водна баня, докато стане на пяна и внимаваме да не се сготви.
Прибавяме жълтъка към разтопения шоколад и прибираме за около час в хладилника да се стегне.
Разбиваме двата белтъка на сняг и ги прибавяме към охладената шоколадова смес. Прибираме за още половин час в хладилника.
Изваждаме муса от хладилника и разбъркваме добре. Вземаме чашите от хладилника и сипваме шоколадовия мус с лъжица върху бисквитения блат. Прибираме за още час в хладилника да се стегне.
Приготвяме ваниловия мус, като разбиваме с миксер 50-100 мл неподсладена сладкарска сметана заедно с 50 г пудра захар. Добавяме и няколко капки ванилова есенция, за да получим желания вкус.
Готовия мус сипваме с лъжица или пош върху шоколадовия мус и прибавяме във всяка чашка по няколко шоколадови капки за украса. Прибираме за още час в хладилника и нашият ванилово-шоколадов чийзкейк е готов за консумация!