Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бъркана торта на Баба

Бъркана торта на Баба

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Бъркана торта на Баба
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Рецептата за тази бъркана торта е предава като ценно семейно бижу - от баба на внучка"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • олио - 1 ч.ч.
  • орехи - 1/2 ч.ч. счукани на по - едро
  • смокини - 10 бр. сушени
  • брашно - 2 ч.ч.
  • крем
  • сладко от сини сливи - 1 бурканче (300 г)
  • кокосови стърготини - 4 с.л.
  • лимон - 1/2 бр. само кората
  • меко масло - 1 с.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с крема, като смесите сладкото с мекото масло, настърганата кора на половин лимон и кокосовите стърготини. Разбъркайте до еднородна маса и оставете настрани.

В чаша залейте сушените смокини с вряла вода и оставете да омекнат.

В купа разбийте яйцата със захарта, смесете киселото мляко със содата и след като шупне, добавете към яйчената смес.

Прибавете олиото и разбъркайте, добавете нарязаните на малки кубчета смокини и счуканите орехи, пресятото брашно и отново разбъркайте.

В малка тава, намазана с малко олио и поръсена с брашно, сипете половината смес и поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна.

След като хване съвсем тънка без загар коричка, намажете с крема. Добавете останалата част от кексовата смес и разстелете равномерно.

Поставете тавата отново в фурната и допичате до готовност, като проверявате за нея с дървена клечка за зъби.

Горещата готова торта поръсете с пудра захар.

Вкусна и сочна торта на баба!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: