Начин на приготвяне
Сложете всички течни съставки в хлебопекарната и половината от разтопеното масло (другата половина ще сложите по време на месене). Отгоре сложете сухите, натрошете маята и пуснете на програма месене и втасване.
Изчакайте хлебопекарната хубаво да омеси тестото и започнете да добавяте по малко от останалото разтопено масло. Оставете да втаса и тестото да утрои обема си.
С готовото тесто може да постъпите по два начина:
1. Ако бързате и нямате време, вадите тестото, плетете, втасва и печете.
2. Пускате още веднъж хлебопекарната за още 1.5 часа на месене и втасване.
Готовото втасало тесто разделете на три части и всяка част на още три. С ръце раздърпвате тестото на правоъгълник, мажете с масло, ръсите със стафиди, които сте изцедили предварително от рома и завивате на фитил. Така постъпвате с още две парчета от тестото.
От готовите три фитила плетете плитка. Готовия козунак поставете в намазнена тавичка. Ще получите три козунака с по три фитила.
Оставете да втасат за 60 минути. Намажете отгоре с разбития жълтък, прясно мляко и олио. Поръсете с кристална захар и печете на умерено силна фурна до готовност.
Козунакът с три фитила е много сполучлив.