Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с три фитила

Козунак с три фитила

Козунак с три фитила
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
230 мин.
Порции
3
"Три фитила съм заплела и вкусен козунак съм изпекла - и ние така"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • масло - 200 г
  • захар - 2 ч.ч.
  • яйца - 6 бр.
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • мая - 42 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • ванилия
  • лимонова кора
  • портокалова кора
  • ром
  • стафиди - 1 шепа, накиснати в ром от вечерта
  • За мазане
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете всички течни съставки в хлебопекарната и половината от разтопеното масло (другата половина ще сложите по време на месене). Отгоре сложете сухите, натрошете маята и пуснете на програма месене и втасване.

Изчакайте хлебопекарната хубаво да омеси тестото и започнете да добавяте по малко от останалото разтопено масло. Оставете да втаса и тестото да утрои обема си.

С готовото тесто може да постъпите по два начина:

1. Ако бързате и нямате време, вадите тестото, плетете, втасва и печете.

2. Пускате още веднъж хлебопекарната за още 1.5 часа на месене и втасване.

Готовото втасало тесто разделете на три части и всяка част на още три. С ръце раздърпвате тестото на правоъгълник, мажете с масло, ръсите със стафиди, които сте изцедили предварително от рома и завивате на фитил. Така постъпвате с още две парчета от тестото.

От готовите три фитила плетете плитка. Готовия козунак поставете в намазнена тавичка. Ще получите три козунака с по три фитила.

Оставете да втасат за 60 минути. Намажете отгоре с разбития жълтък, прясно мляко и олио. Поръсете с кристална захар и печете на умерено силна фурна до готовност.

Козунакът с три фитила е много сполучлив.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: