Начин на приготвяне
В топло прясно мляко разбъркайте сухата мая с една лъжица захар и оставете, докато се получат отгоре мехурчета.
Разбийте яйцата със захарта, отделете 1 жълтък за намазване и смесете с активираната мая.
Добавете половината мазнина, замесва се меко козуначено тесто и в процеса на месене се вкарва и останалата мазнина.
С длан се разтяга и сгъва, докато можете, и оставяте да втасва на топло поне 1 час.
Разделете на две части, всяка оформете на лента, поставете в средата червени боровинки и навивате руло.
Усукват се два фитила един в друг, краищата се подгъват отдолу и поставяте в тавичка, моята е правоъгълна.
Оставете на топло да бухне около 30 минути, намажете с разбит жълтък и малко прясно мляко.
Набодете сладкия козунак отгоре с бадеми и червени боровинки. Печете в загрята фурна 170°C около 35 минути.
Извадете и намажете козунака с два фитила и сушени боровинки с захарен или меден сироп, тогава поръсете кристална захар!
Светли ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!