Начин на приготвяне
Картофите се сваряват, обелват и вече изстинали напълно се настъргват на едро ренде. Лукът се обелва и също се стърже на едро ренде. Слагат се в купа, прибавят се яйцата, солта, джоджена. Всичко се разбърква добре.
От брашното, водата и солта омесваме средно твърдо тесто. Завиваме го с кърпа и оставяме го да почине за около 15 мин.
Разделяме тестото на две топчета, едното да е по-голямо от другото.
Върху набрашнен плот разточваме по-голямото топче на кора с дебелина като за баница (с една идея по-дебела, за да не скъса).
В тава с диаметър 28 см се разтопява 1/3 от маслото (около 30 г) и с помощта на точилката пренасяме разточената кора в тавата, така че краищата и да висят отстрани.
Слагаме плънката върху кората и я разпределяме равномерно. Отгоре покриваме с другата разточена кора, като висящите краища на долната кора навиваме навътре и залепваме двете с малко вода. По този начин плънката няма да излезе при обръщането на пататника. Отгоре се разпределя втората третина от маслото (около 30 г).
Слагаме тавата във предварително загрята фурна на 180-190 градуса да се пече.
След около 20 минути се обръща с помощта на капак или чиния и се връща обратно в същата тава, предварително на дъното на която сме сложили останалото масло (около 30 г). Може да го обърнете в друга тава със същия диаметър, тогава поставете парченцата масло в краищата на пататника, то ще се разтопи и ще подмаже дъното на тавата.
Връщаме във фурната. Пече се и от другата страна за около 20 минути, колкото да порозовее леко.
Пататникът сервирайте топъл, нарязан на парчета с домашно кисело мляко или айран.
Бележка: Снимките, които качвам с рецептата, са на кърджалийски пататник, приготвен в голяма тава и изпечен в печка Пауталия :)
В Родопите пататниците се хапват на събирания с повод от много хора, затова е и нормално да се правят огромни! :)
Не знам има ли домакиня с такава печка у дома си, затова съм съобразила грамажите в рецептата за малка тава.
Добър апетит!
Коментари