Начин на приготвяне
Сините сливи се измиват, проверяват за натъртвания и се подсушават.
Разрязват се на половинки и се отстраняват костилките.
Върху суха тавичка се постила хартия за печене. Половинките се нареждат върху хартията с отрязаната част нагоре.
Поставят се на средна решетка във фурната на включен вентилатор и най-ниската температура - около 50 градуса. Важно е вратичката на фурната да се остави леко открехната, за да излиза парата при сушенето.
Най-икономично е да се ползва нощна енергия. Обикновено плодът се изсушава за една нощ.
За да сте сигурни, че плодчетата са напълно изсушени, леко притиснете с пръсти и проверете дали се усеща влага.
Готовите изсушени сливи се съхраняват в платнени торбички на проветриво място.
Така приготвените сливи са идеални за ошав, яхнии с праз лук и месо.
Печените изсушени сливи на фурна са готови.
Вижте за какво са полезни сините сливи и се научете как да си направите сладко от сливи - без консерванти и вредни Е-та.