Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса.
Правоъгълна форма за печене, 28/20 см.
На котлон в тенджера се загрява зехтин и малко вода, добавят се наситнените лук и чесън. Готвят се за около 1-2 мин., докато омекнат. Добавя се каймата и при непрекъснато разбъркване се довежда до трохи. Сваля се от котлона, посолява се със сол, босилек и черен пипер. Оставя се настрана.
В тенджера се сипва зехтин, добавя се доматеният сос, затопля се малко със зехтина на слаб котлон, докато клокне. Налива се сметаната, добавя се наситнен чесън, овкусява се със сол, черен пипер и босилек. Разбърква се, готви се за около 2-3 мин и се сваля от котлона.
Канелони
На опаковката за канелоните пише за колко време се приготвят, за около 4 минути, и след това се пълнят. Изключително е трудно да се пълнят горещите канелони, изгарят пръстите, затова се процедира по следния начин.
Взима се суров канелон, държи се вертикално и с малка лъжичка и пръсти се набутва плънката. Трябва добре да са запълнени.
На дъното на тавичката се сипват около 3-4 с.л. от соса. Разпределя се. Отгоре се подреждат плътно пълнените канелони и много добре се покриват със соса навсякъде.
Формата се похлупва с капак или алуминиево фолио и се пече на 180-200 градуса за 30 мин. След това време се маха капакът или алуминиевото фолио, поръсва се обилно с пармезан и се допича за още 15 минути до хубав златист загар.
Канелоните с мляно месо и доматен сос са готови.
Източник: Вкуснотека Ани Шакарян