Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ориз на Фурна»Шарен ориз на фурна с нахут, спанак и червено цвекло

Шарен ориз на фурна с нахут, спанак и червено цвекло

Шарен ориз на фурна с нахут, спанак и червено цвекло
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
04/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
3
"Вкусен шарен ориз за една уютна семейна вечеря"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 и ½ ч.ч.
  • нахут - ½ ч.ч.
  • червено цвекло - ½ глава
  • лук - 1 глава
  • пресен лук - 1 връзка
  • магданоз - ½ връзка
  • джоджен - 3 пресни стръка, листа
  • спанак - 2 шепи листа
  • моркови - 1 бр.
  • кимион - ½ равна ч.л.
  • куркума - ½ равна ч.л.
  • мадраско къри - ½ к.л.
  • черен пипер - ½ равна ч.л.
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • джинджифил - ½ равна к.л. на прах
  • хималайска сол - 1 и ½ ч.л.
  • шарлан - 2 с.л. слънчогледово масло
  • вода - 4 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме ориза и го накисваме в изворна вода, докато подготвим зеленчуците.

Нарязваме червеното цвекло на кубченца, моркова на четвъртинки, а лука, спанака, джоджена, магданоза и пресния лук – на ситно.

Сипваме ги в средно голяма тава и прибавяме нахута заедно с хубаво измития и отцеден накиснат ориз.

Овкусяваме с подправките: кимион, куркума, мадраско къри, черен и червен пипер, джинджифил на прах и хималайска сол.

Сипваме нерафинирано слънчогледово масло – шарлан, и разбъркваме всички съставки с дървена равна бъркалка.

Зареждаме тавата да се пече в загрята фурна за около 40-45 минути на 250 градуса (отгоре и отдолу), като на половината време разбъркваме печения ориз и после оставяме да се запече.

Поднасяме зеленчуковото ястие топло и ароматно.

Изключително вкусна и ароматна рецепта за шарен ориз на фурна с нахут, спанак и червено цвекло за една уютна семейна вечеря!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: