Начин на приготвяне
В купа слагаме царевичното брашно, царевичния грис, пълнозърнестото брашно, яйцето, киселото мляко, в което сме угасили содата, оцета, солта и зехтина. Всичко се разбърква с вилица.
Получава се смес като рядка каша.
В тавичка с незалепващо дъно, намазнена и набрашнена леко предварително, изсипваме сместа. Ако не разполагате с подобна тавичка, използвайте хартия за печене. Заглаждаме отгоре.
Ако желаете, отгоре може да настържете овче или друг вид сирене. Аз почти винаги предпочитам половината пърленка да е със сирене, а другата да е без.
Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна, на долен и горен реотан, на вентилатор за не повече от 18-20 мин.
Царевичната пърленка е тъничка (около 1 см), хрупкава и вкусна както топличка, така и студена.
Пърленките с царевично брашно са готови.