Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнени хлебчета»Кемерки по врачански

Кемерки по врачански

РосицаРосица
Помощник Готвач
1195441642
Кемерки по врачански
Снимка: Росица
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Легендата разказва, че във Врачанския край кемерките са най-вкусни - опитайте и проверете и сами"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 800 г
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • мая - 1 пак. суха
  • захар - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • вода - 1/2 в.ч. хладка
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • За плънката
  • лук - 2 средно големи глави
  • кайма - 300 г
  • чубрица
  • сол
  • доматено пюре - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесват се всички продукти за тестото, като от яйцето се ползва само белтъкът, жълтъкът ще се ползва накрая за намазване на питките.

Омесва се меко тесто и се оставя да втаса на топло. През това време се приготвя плънката.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва, докато стане стъклен. Добавя се каймата и се бърка, докато и тя се запържи и раздроби.

Добавят се чубрицата, солта и доматено пюре /аз ползвах лютеница/. Всичко хубаво се разбърква и се оставя да се охлади.

От тестото се късат топки, колкото юмрук. Разточват се и в средата се сипва от плънката. Оформят се топки и се нареждат в тава. Аз сложих хартия за печене вместо олио в тавата.

Питките се намазват с останалия жълтък и съвсем малко олио.

Пече се на 200 градуса около 20 мин.

Аз слагам тавата в студена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: