Начин на приготвяне
Първо си пресяваме брашното. След това прибавяме сухата мая и захарта и разбъркваме.
Правим си кладенче и изсипваме останалите съставки. От яйцето използваме само белтъка, а жълтъка оставяме за намазване накрая.
Омесваме меко тесто, което е нелепнещо. Оставяме на страна, покрито с кърпа или стреч фолио, за да втасва за час и половина.
Нарязваме си глава лук и я запържваме в малка тенджерка с нагорещено олио.
Добавяме каймата и пържим за няколко минутки.
След това овкусяваме с чубрицата и солта. Добавяме още и доматеното пюре. Запържваме за минутка-две, колкото да се карамелизира леко запърженото.
Оставяме настрана да изстине. Тестото разделяме на 5 равни части и си разточваме кора от всяка част.
По средата на всяка нанасяме малко от сместа и запечатваме от всяка страна, като краищата оставяме отдолу и оформяме кръгла топка на закуските с кайма.
Нареждаме тези пирожки в тавичка с хартия за печене и ги намазваме с останалия жълтък.
Печем в предварително загрята фурна на 200 °C за 20 мин врачански Кемерки.
Да ви е сладко с моите Кемерки.