Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Врачански Кемерки

Врачански Кемерки

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
721k128453
Врачански Кемерки
Снимка: Иван Паунов
1 / 3с Видео
13/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Врачански Кемерки - само вижте колко много месце има в тях"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • кисело мляко - 300 г
  • марна вода - 100 мл
  • яйцa - 1 бр.
  • мая - 1 пакетче суха
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • олио - 1 с.л.
  • За плънката
  • кайма - 500 г
  • доматено пюре - 10 г
  • сол
  • чубрица
  • олио - за запържване
  • лук - 1 глава
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си пресяваме брашното. След това прибавяме сухата мая и захарта и разбъркваме.

Правим си кладенче и изсипваме останалите съставки. От яйцето използваме само белтъка, а жълтъка оставяме за намазване накрая.

Омесваме меко тесто, което е нелепнещо. Оставяме на страна, покрито с кърпа или стреч фолио, за да втасва за час и половина.

Нарязваме си глава лук и я запържваме в малка тенджерка с нагорещено олио.

Добавяме каймата и пържим за няколко минутки.

След това овкусяваме с чубрицата и солта. Добавяме още и доматеното пюре. Запържваме за минутка-две, колкото да се карамелизира леко запърженото.

Оставяме настрана да изстине. Тестото разделяме на 5 равни части и си разточваме кора от всяка част.

По средата на всяка нанасяме малко от сместа и запечатваме от всяка страна, като краищата оставяме отдолу и оформяме кръгла топка на закуските с кайма.

Нареждаме тези пирожки в тавичка с хартия за печене и ги намазваме с останалия жълтък.

Печем в предварително загрята фурна на 200 °C за 20 мин врачански Кемерки.

Да ви е сладко с моите Кемерки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: