Начин на приготвяне
Пригответе сиропа, за да е полуизстинал, когато трябва да залеем с него сладкиша.
Изстискайте трите портокала, от които трябва да получите поне 500 мл сок. Ако вашите не са толкова сочни, то може да добавите още един или да долеете малко водичка.
Поставете сока на умерен огън, заедно със захарта и кората на единия цитрус. Щом течността заври отбройте 2 минути и отстранете от огъня без да махате корите все още, тях ще ги отстраним непосредствено преди заливането на сладкиша.
Разбийте маслото със захарта на пухкав крем и добавете яйцата едно по едно - докато първото не се е усвоило добре не слагайте следващото. В началото сместа ще изглежда пресечена, но после ще добие гладкост.
Изстискайте сока от двата портокала (около 200 мл) и добавете към сместа за сладкиша заедно със кората на единия цитрус, настъргана на много фино ренде, само оранжевата част. Разбийте отново, без да се притеснявате, че маслото ще се пресече.
Накрая сложете брашното пресято с бакпулвера и разбъркайте с дървена лъжица до цялостното му усвояване. Сипете в намаслена и набрашнена тавичка и изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна. Времето за печене зависи от дебелината на сладкиша - от 20 до 30 минути. След 20-тата минута проверете с клечка - ако излиза суха, сладкишът е готов.
Щом извадите от фурната направете известен брой дупчици със същата клечка за зъби, за да попие по-добре сиропчето. Излейте го върху сладкиша и оставете хубаво да се напои и изстине напълно.
Настъжете черния шоколад на едро и по желание гарнирайте с бита сметана. Украсете с кръгчета портокал и поднесете за десерт или компания на чаша горещо кафе.
Да ви е сладко!