Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Ароматен хляб с шарена сол

Ароматен хляб с шарена сол

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Ароматен хляб с шарена сол
Снимка: Ваня Величкова
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
115 мин.
Порции
4
"И по стара българска традиция ви посрещаме като скъпи гости с ароматен хляб и малко шарена сол"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • вода - 250 мл хладка
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 1/2 с.л.
  • суха мая - 7 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - за намазване
  • шарена сол
  • чубрица
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира в хладката вода със захарта. След като шупне се смесва с пресетите брашно и сол.

Добавя се оцетът и се замесва меко тесто. Добавя се олиото и се доомесва.

Готовото тесто се оставя на топло да си удвои обема.

Когато втаса тестото се разточва на кора с дебелина 1 см, маже се с масло и се поръсва с шарена сол.

Кората се реже на три ленти, всяка от които се завива на руло. Поставено в съда, в който ще се пече, се оставя да се удвои отново.

Преди печене хлябът се намазва с разбито яйце и се поръсва със сусам и чубрица. Пече се 25 минути на 200 градуса.

Ароматният хляб с шарена сол е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: