Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Милинки»Добруджански топки

Добруджански топки

ПетяПетя
Готвач
1281k2787843
Добруджански топки2 / 2
09/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
110 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Добруджански или не - това са разкошни топки, които ви препоръчваме да опитате"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • вода - 150 мл топла
  • прясно мляко - 100 мл
  • захар - 1 с.л.
  • прясна мая - 21 г (1/2 кубче )
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 30 мл
  • брашно - 450 - 500 г
  • За плънката
  • сирене - 200 - 300 г
  • За полива
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • мазнина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се захваща, като се разтваря в топлата вода заедно с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути да втаса.

Брашното се пресява, прави се кладенче в него и там се слагат солта, олиото, изсипва се топлото мляко и се добавя шупналата мая.

Замесва се гладко, еластично, нелепнещо тесто. Поставя се в намаслена купа. Покрива се с фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. Втасалото тесто се дели на топки.

Върху намаслена повърхност всяка топка се разточва на дебел и дълъг фитил.

Фитила се сплесква, да стане на лента широка около три пръста, но да не е много тънка.

Върху нея се наръсва натрошено сирене (по желание се слага и мазнина, аз не слагам) и двете страни на лентата се слепват (прищипват) от край до край.

Полученият нов фитил се реже на парчета, дълги около 2 пръстта(малко по-големи от локум).

Те се редят в намаслена тава (може и рязаната част да е нагоре). А върху тях се тук-там се слага свинска мас или маргарин.

Пекат се в предварително загрята фурна.

След като хванат лека коричка се изваждат и се заливат с разбитите заедно яйца и кис.мляко+ малко сол. Връщат се във фурната и се пекат до пълна готовност.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: