Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб от червено цвекло

Хляб от червено цвекло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хляб от червено цвекло11 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Предизвикваме ви да приготвите зеленчуков хляб с богат аромат и наситен вкус"

Необходими Продукти

  • брашно - 350 г + за доизмесване
  • червено цвекло - 1 глава (около 200 г)
  • вода - 125 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • витамин с - 2 - 3 г (натрошена таблетка)
  • мая - 12 г жива
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете цвеклото за около 45 минути на умерен огън. Охладете и пасирайте. В 30 мл от водичката, в която е вряло, разтворете натрошената таблетка витамин C. Тя ни е необходима за запазване на цвета на цвеклото, доколкото е възможно.

Разтворете маята със захарта във леко затоплената вода и оставете да шупне за около 5 минути на топло.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете пюрето от цвекло, шупналата мая, зехтина и разтвореният витамин С. Замесете гладко тесто, ръсвайки по малко брашно, докато спре да лепне по плота и ръцете ви. Върнете отново в купата, покрийте с чиста кърпа и оставете в топло помещение за около 30 минути.

Поръсете лъжицата сол върху кухненски плот и премесете отново тестото за минимум 5 минути. Оформете продълговато хлебче и го поставете в тавичка, покрита с хартия за печене или намазнена. Оставете го да втаса още веднъж за 40-50 минути.

Загрейте фурната на 220 градуса и поставете огнеупорна купичка с вода в долната ѝ част. Напръскайте стените с още водичка и пъхнете вече втасалият хляб. Може да го поръсите с брашно ако желаете. Веднага щом сложите хляба намалете фурната на 200 градуса.

Печете около 30 минути или до суха клечка и щом извадите оставете хляба да се охлади върху решетка за 3 часа преди да го консумирате.

Изключително вкусен, крехък и въздушен. Идеална компания за всяко ястие!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: