Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Крокети»Макси крокети с пълнеж от яйце

Макси крокети с пълнеж от яйце

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Макси крокети с пълнеж от яйце
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Не вярваме, в малките неща - затова ви предлагаме макси крокети с пълнеж от яйце"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. твърдо сварени
  • масло - 60 г
  • брашно - 60 г
  • прясно мляко - 500 - 550 мл
  • хамон - 90 г
  • бял пипер - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • сол
  • За панировка
  • яйца - 2 бр.
  • галета - за овалване
  • див лук - накълцани перца
  • подправки - зелени по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е предястие от традиционната испанска кухня, което освен че е много вкусно, се приготвя изключително лесно.

Първо се заемете със сместа за крокетите, като загреете маслото на умерен до слаб огън и щом се разтопи веднага сипете всичкото брашно наведнъж. Бъркайте докато се запържи и замирише приятно (около 2 минути).

Сложете хамона, нарязан на ситни кубчета, и след минутка налейте на части млякото, леко затоплено и при непрестанно бъркане. Ще получите гъст Бешамел.

Гответе около 4-5 минутки, разбивайки от време навреме с телена бъркалка докато се сгъсти още- когато минавате с бъркалката или лъжица трябва да ви се отделя като вадички. Тогава овкусете с индийско орехче, бял пипер и много малко сол, тъй като хамонът е достатъчно солен.

Отстранете от огъня и покрийте със стреч фолио, така че то да прилепва плътно към сместа. Оставете да се охлади и приберете в хладилник, за да стегне още - от 4 часа до 1 денонощие.

Когато сместта е готова, нарежете варените яйца на четвъртинки. С леко навлажнени пръсти взимайте от втвърдения бешамел, колкото се побира във затворена шепа. Оформяйте топчета, които сплесквайте и в центъра слагайте четвъртинка яйце.

Захлупвайте с друга сплесната топчица, като прищипвате и запечатвате краищата. Оформайте така до изчерпване на всички продукти. На мен сместа ми стига точно, за да завия всичките 8 парченца яйце и да получа точно 8 макси крокети.

Овалвайте всяка първо в галета, смесена със зелените подправки, после в разбито яйце и след това отново в галета.

Поставяйте в нагорещено на умерен огън олио и пържете до златисто от двете страни. Изваждайте крокетите върху абсорбираща мазнината кухненска хартия.

Поднесете топли или студени като предястие или чудесно мезе за бира или вино.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: