Начин на приготвяне
Това е предястие от традиционната испанска кухня, което освен че е много вкусно, се приготвя изключително лесно.
Първо се заемете със сместа за крокетите, като загреете маслото на умерен до слаб огън и щом се разтопи веднага сипете всичкото брашно наведнъж. Бъркайте докато се запържи и замирише приятно (около 2 минути).
Сложете хамона, нарязан на ситни кубчета, и след минутка налейте на части млякото, леко затоплено и при непрестанно бъркане. Ще получите гъст Бешамел.
Гответе около 4-5 минутки, разбивайки от време навреме с телена бъркалка докато се сгъсти още- когато минавате с бъркалката или лъжица трябва да ви се отделя като вадички. Тогава овкусете с индийско орехче, бял пипер и много малко сол, тъй като хамонът е достатъчно солен.
Отстранете от огъня и покрийте със стреч фолио, така че то да прилепва плътно към сместа. Оставете да се охлади и приберете в хладилник, за да стегне още - от 4 часа до 1 денонощие.
Когато сместта е готова, нарежете варените яйца на четвъртинки. С леко навлажнени пръсти взимайте от втвърдения бешамел, колкото се побира във затворена шепа. Оформяйте топчета, които сплесквайте и в центъра слагайте четвъртинка яйце.
Захлупвайте с друга сплесната топчица, като прищипвате и запечатвате краищата. Оформайте така до изчерпване на всички продукти. На мен сместа ми стига точно, за да завия всичките 8 парченца яйце и да получа точно 8 макси крокети.
Овалвайте всяка първо в галета, смесена със зелените подправки, после в разбито яйце и след това отново в галета.
Поставяйте в нагорещено на умерен огън олио и пържете до златисто от двете страни. Изваждайте крокетите върху абсорбираща мазнината кухненска хартия.
Поднесете топли или студени като предястие или чудесно мезе за бира или вино.
Добър апетит!