Начин на приготвяне
Активирайте маята в леко затоплената водичка с разтворената лъжица захар и бялото брашно. Покрийте с кърпа съда, докато шупне (5-6 мин.)
Съединете овесените трици и ядки с пълнозърнестото и брашното от спелта. Направете кладенче, в което чукнете яйцето и сипете олиото, млякото, солта и втасалата мая.
Замесете тесто, като прехвърлите на набрашнен плот и работите с него 8-10 минути. Това е тежък вид тесто, грапаво поради видовете бранша в него и триците, затова няма такова усещане за еластичност, както при едно тесто от бяло брашно.
Върнете в купата и намазнете повърхността му, оставете на топло да втаса за около 1.30 минути - тъй като е тежко тесто, не се надига много, но това да не ви притеснява.
Извадете отново тестото от купата и разделете на 6 равни части, всяка от които оформяйте на гладка топка. Поставете в намазнена тавичка и още веднъж намажете с олио тестените топчици, защото лесно хващат коричка. Поръсете с овесени пресовани ядки и черен сусам и отново оставете да втасат. Най- добре ги пъхнете във загрята на 40 градуса фурна (изключете фурната, щом ги пъхнете). За около 40-50 минути те малко ще увеличат обема си, но достатъчно.
Загрейте фурната на 180-190 градуса и изпечете за около 30 минути или до суха клечка.
Готовите питки напръскайте обилно с вода и завийте с кърпа, докато са горещи, тъй като ще са твърди благодарение на овесените трици.
Ако не консумирате веднага, ги съхранявайте във найлонов плик или торбичка, за да не се втвърдяват допълнително.
Те са хрупкави и твърдички отвън, но много леки, здравословни и вкусни!
Добър апетит!