Начин на приготвяне
Сварете тиквата и я пюрирайте с много малко от водичката от варенето. Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и без да спирате да разбирате, добавяйте последователно олиото, тиквеното пюре, сока и кората от портокал, ваниловата захар, солта и канелата.
Пресейте брашното с бакпулвера на части към сместа и го бъркайте внимателно с въртеливи движения на дървена лъжица до цялостното му интегриране. Направете същото и със смлените бадеми. Трябва да получите кексова смес - нито рядка, нито гъста. Много зависи и от големината на яйцата, затова за постигането на перфектна такава смес си добавете още брашно, ако е нужно, или в противен случай течност (от водичката от варенето на тиквата).
Накрая настържете моркова на едро ренде и го добавете към сместа.
Сипете в намазнена и набрашнена тавичка, поръсете с филирани бадеми и поставете в загрята на 180 °C фурна за около 35 минути или до суха клечка.
След като изключите фурната отворете вратичката и и нека кексът постои така вътре няколко минути.
Охладете върху решетка и поднесете с чаша кафе или чай.
Да ви е сладко!