Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Сочен кекс с тиква в тава

Сочен кекс с тиква в тава

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сочен кекс с тиква в тава
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
16/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Приберете обратно формата за кекс - днес ще правим сочен кекс в тава и ще ви хареса"

Необходими Продукти

  • тиква - 250 г
  • моркови - 1 бр. среден
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 170 г
  • ванилова захар - 10 г
  • портокалов сок - 3 с.л.
  • портокалова кора - 3 с.л. фино настъргана
  • брашно - 260 г
  • бадеми - 50 г смлени
  • филирани бадеми - за поръсване
  • бакпулвер - 15 г
  • олио - 80 мл
  • канела - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете тиквата и я пюрирайте с много малко от водичката от варенето. Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и без да спирате да разбирате, добавяйте последователно олиото, тиквеното пюре, сока и кората от портокал, ваниловата захар, солта и канелата.

Пресейте брашното с бакпулвера на части към сместа и го бъркайте внимателно с въртеливи движения на дървена лъжица до цялостното му интегриране. Направете същото и със смлените бадеми. Трябва да получите кексова смес - нито рядка, нито гъста. Много зависи и от големината на яйцата, затова за постигането на перфектна такава смес си добавете още брашно, ако е нужно, или в противен случай течност (от водичката от варенето на тиквата).

Накрая настържете моркова на едро ренде и го добавете към сместа.

Сипете в намазнена и набрашнена тавичка, поръсете с филирани бадеми и поставете в загрята на 180 °C фурна за около 35 минути или до суха клечка.

След като изключите фурната отворете вратичката и и нека кексът постои така вътре няколко минути.

Охладете върху решетка и поднесете с чаша кафе или чай.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: