Начин на приготвяне
Почистете рибата и я нарежете на едри филета. Измийте я и подсушете. Ако ползвате осолен бакалярос, трябва да го накиснете във вода от 12 до 24 часа, сменяйки периодично водата.
Намазнете дъното на тавичка със зехтин и поставете филетата с кожата надолу. Всяко намажете с по лъжичка от мазнината. Ако сте избрали да си сготвите пресен бакалярос, посолете леко филетата. При предварително осоления и после накиснат не е нужно.
Поставете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 12-13 минути. Важно е да спазите това време, за да имате сочна и крехка риба.
Докато се пече накълцайте на ситно магданоза и чесъна, смесете със зехтина, лимоновия сок , солта и смлените бадеми.
Готовите рибни филета намажете с пестото и поднесете топли.
Гарнирайте печената риба с парченце лимон и по желание - свежа салата.
Печеният Бакалярос на Фурна е много вкусна риба, опитайте!