Начин на приготвяне
Добре почистете рибата и я осолете от вън и вътре. Изцедете сока на лимоните и го разбъркайте с виното, пресования чесън и сушения риган. Полейте ципурите с тази марината и ги оставете да престоят на хладно за час.
След това ги извадете и направете по 3 леки прореза с нож от едната им страна по желание. Загрейте скарата и намазнете реотаните. Скарата не трябва да много силна. Сложете ципурите да се изпекат равномерно от двете страни.
За гарнитурата нарежете доматите на кръгчета и ги подредете в подмазнена тава. Поръсете ги щедро със сол, сушен босилек и малко риган, полейте ги с олио и ги сложете да се пекат в загряна на 180 градуса фурна. Щом доматите се изсушат, са готови.
Поднесете бакалярос на скара върху канапе от печените домати или резени домати. Може да я поднесете и само с лимон и скълцан магданоз.
Коментари
Бакалярото е вид хек и, като такъв с бялото си месо, се прави предимно пържен или паниран. Ако е по-голям кило, кило и половина и нагоре може да се пече на скара. Но пържен е уникално вкусен.
Рибата се разцепва през корема, "отваря" се като ветрило, малко брашно и се пържи. Вкусотия!!!
Бакалярото е вид средиземноморски хек, а не е ципура.
Не се излагай!