Печен Питомен Пълнен Заек

Анелия ТерзиеваАнелия ТерзиеваПомощник Готвач1537141
16/03/2018
"Когато заекът е добре приготвен, никой не пита див ли е бил или питомен "
Приготвяне60 мин.
Готвене120 мин.
Общо180 мин.
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 547
  • Преглеждания за месеца187
  • Преглеждания за седмицата51
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти за шпиковането нарязваме на ситно - сланината, морковите, скелидките чесън. По дължината на целия заек правим дълбоки прорези с остър нож и във всяка получена дупчица слагаме от нарязаните продукти за шпиковане.

Нарязваме зеления лук на ситно, а гъбите - на филийки. Запържваме ги последователно в малко мазнина. Прибавяме ориза и магданоза, който също сме нарязали на ситно.

Към плънката в тигана добавяме малко вода и оставяме да къкри за около 5 мин на по-ниска степен. След като напълним заека, го затваряме с помощта на клечки за зъби. Разбира се, може и да го зашием.

Печем заека на около 180 градуса за около час и половина-два, като използваме по-дълбока тава и добавяме малко вода при месото. Махаме фолиото, поливаме заека с малко от образувалия се сос и допичаме за още 15-20 мин или докато хване кафеникава коричка.

Много важно е преди сервиране да отстраним внимателно конеца или клечките за зъби.

За по-ароматна плънка добавяме понякога и манатарки - сушени, пресни или замразени. За по-хрупкава коричка може да натриете заека със смес от предпочитани подправки, към които сте добавили малко брашно.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Величка Щърбанова
Много добра рецепта - доволна съм от резултата!
0
0