Начин на приготвяне
Всички продукти за шпиковането нарязваме на ситно - сланината, морковите, скелидките чесън. По дължината на целия заек правим дълбоки прорези с остър нож и във всяка получена дупчица слагаме от нарязаните продукти за шпиковане.
Нарязваме зеления лук на ситно, а гъбите - на филийки. Запържваме ги последователно в малко мазнина. Прибавяме ориза и магданоза, който също сме нарязали на ситно.
Към плънката в тигана добавяме малко вода и оставяме да къкри за около 5 мин на по-ниска степен. След като напълним заека, го затваряме с помощта на клечки за зъби. Разбира се, може и да го зашием.
Печем заека на около 180 градуса за около час и половина-два, като използваме по-дълбока тава и добавяме малко вода при месото. Махаме фолиото, поливаме заека с малко от образувалия се сос и допичаме за още 15-20 мин или докато хване кафеникава коричка.
Много важно е преди сервиране да отстраним внимателно конеца или клечките за зъби.
За по-ароматна плънка добавяме понякога и манатарки - сушени, пресни или замразени.
За по-хрупкава коричка може да натриете заека със смес от предпочитани подправки, към които сте добавили малко брашно.
Печеният Питомен Пълнен Заек е много вкусен.
Коментари