Начин на приготвяне
Изсипете пакетчетата желатин в чаша със студена вода и изчакайте 20 минути, докато набъбне.
В подходящ съд загрейте водата, захарта и пакетчетата ванилия. Разбърквайте, докато захарта се разтвори във водата напълно. Отстранете от котлона и оставете настрани.
Набъбналият желатин (прилича на грис халва) се загрява на водна баня на слаб котлон, като се внимава да не заври.
Когато желатинът е готов и стане на прозрачен сироп, се смесва с водата със захарта и хубаво се разбърква.
Накрая се добавя прясно изцедения лимонов сок за аромат.
Пъпешът се обелва, почиства от семето и се нарязва на кубчета. Кубчетата пъпеш се прехвърлят в предварително в леко навлажнени чашки и желатиновата смес се налива в тях. Чашките се покриват с фолио за свежо съхранение и се прибират в хладилника до стягането на желатина.
При изваждането на желето от чашките в чинийки, всяка чашка се поставя за кратко в гореща вода - желето се отпуска от затоплените стени и веднага се отлепва.
Ако желето се е захванало здраво към чашката, просто вземете малък остър нож, намокрете го и минете с него стените ѝ. След това обърнете чашката чинийката и леко тупнете дъното.
Желето се поднася декорирано с листенца от лимон.
Желето от Пъпеш е готово.
Коментари