Начин на приготвяне
Бързи и лесни са, защото са само от брашно, вода и сол. Не се изчаква да втасва тестото. Може да се съхрани в хладилника в стъклена купа с капак и да се вземат и пекат по две топчета примерно.
И така от посочените продукти се замесва еластично тесто.
Върху набрашнен плот се измесва хубаво около 5 минути до меко еластично тесто.
След което се разделя на топки (при мен 8, защото исках питките да са по-малки и да мога да ги обръщам във фурната). Поръсват се обилно с брашно и се оставят да починат 25-30 минути, да се отпусне тестото.
Върху набрашнен плот топките се разточват тънко във формата на кръг. Ако искате да използвате питките за дюнер, ги оставете малко по-дебели.
Тук искам да вметна, че могат да се направят и с пълнозърнесто брашно.
За печенето им има няколко варианта:
1. Пекат се в тава в предварително загрята на 200°C фурна по 5 мин от всяка страна. Ако ги искате препечени и хрупкави, ги дръжте повече. След изваждане се намазват с краве масло.
2. Питките се пекат върху добре загрят чугунен или тефлонов тиган или върху грил тиган до появата на балончета или един голям балон отгоре. Обръщат се, пекат се о-о 4 минути и от другата страна - появяват се характерните големи кафяви петна. След което тиганът се дръпва от огъня и питката се слага директно върху пламъка и често се обръща. Ясно се вижда как питката се изпича, което проличава и от появата на малките петънца :) По този начин изпечени питките са по препечени и много хрупкави.
3. Начинът, по който ги направих аз - първо ги пекох в предварително загрята на 200°C фурна върху силиконова подложка (може и върху хартия за печене) до появата на балончетата и кафявите петна, след което ги жулнах върху пламъка на газовия котлон. Готови ги понапръсках леко с вода и ги намазах със зехтин. Влагата помага да се омекоти повърхността. По желание могат да се увият в кърпа.
Да ви е сладко!
Съвети:
1. Колкото повече ги печете, толкова по хрупкави стават.
2. Ако искате да ги ползвате като питки за дюнер, ги разточете малко по-дебели и не ги печете много. Може също така да ги напръскате с вода и увиете в кърпа.
3. Хубаво е да ги напръскате леко с вода както преди изпичане, така и след това. А също така и да ги намажете с краве масло.